என்ன சமையலோ....
சமையல் ஒரு அருமையான விஷயம். அதை மிக அழகாக, நேர்த்தியாக செய்தால் அதற்கு மதிப்பே ஜாஸ்தி! நான் விவரம் தெரிஞ்சு, அப்படி taste-ஆ, அழகா சமைக்கிறது எங்க அம்மா, அப்புறம் எங்க ஆச்சி(அம்மாவோட அம்மா). ஆச்சி பேர் பத்மாவதி. சாதாரனமா ஒரு ரசம் வச்சாக்கூட super-ஆ இருக்கும்.
எனக்கு பிடிச்ச, ஆச்சி பண்ற சமையல் இதோ:
1) பிரியானி (வெஜ் & நான்-வெஜ்)
2) கல் தோசை + கருப்பட்டி பாகு
3) பால் சாதம் + ஆச்சி செஞ்ச கூழ் வடகம்+ தேங்காய்-வத்தல் தொகையல்
4) மீன் புட்டு
5) இனிப்பு ஆப்பம்(கருப்பட்டி போட்டது)
6) காய்கறி ஊருகாய்
7) கோழி வறுவல்
8) mutton gravy
9) ரவா கேசரி ...
10) அவல் உப்புமா ...The list is endless...
இதோ ஆச்சியின் mutton gravy ரெசிபி(goes well with steamed rice/chapathi): (vegetarians pls. excuse)
Mutton Gravy (serves 4 )
Ingredients
1) mutton 1/2 kg
2) onion 1 cup peeled and sliced (preferably sambhar vengayam)
3) refined oil - 2 table spoons
4) salt to taste
5) Chilli powder 1 spoonful
6) turmeric powder- 1/4 tablespoon
To grind:
1) 1/4 coconut
2) 1 teaspoon jeera (black)
3) 4-5 numbers cashewnuts
Method:
1) wash and cut mutton into 1/2 inch pieces.
2) Put the pressure cooker on the stove and add the refined oil.
3) add onions and saute till it becomes transparent.
4) add the mutton pieces and stir till all the water from the mutton is dried (takes 2-3 minutes generally).
5) add turmeric, chilli powder,salt and keep stirring till the mutton is coated with the masala and oil .
6) add the paste, mix well for another 1 minute.
7) Add 2 glasses of water (approx 500ml).
6) close the pressure cooker.
7) cook for 4 whistles on high flame, then simmer for 3 minutes and then switch off.
8) Once all the pressure is released, open the cooker and transfer to serving bowl. (In case you find the gravy a litle watery, put it back in the cooker (without the lid) and simmer for 5 minutes.
அவல் உப்புமா
Ingredients:
1) aval(poha) -1 cup
2) onion -1/2 cup peeled and sliced
3) refined oil - 1 table spoon
4) salt to taste
5) 1 spoon lemon extract
6) turmeric powder- 1/4 tablespoon
7) 3 green chillies, sliced
8) curry leaves - few
9) coriander finely chopped 2 spoonfuls
10) saunf (green jeera) - 1/4 spoon
11)mustard(kadugu) - 1/4 spoon
Method:
1) soak the aval in water for 2 minutes. then squeeze the water out and spread out aval on a plate
2) Put the kadai/pan on the stove and add the refined oil
3) add saunf,mustard,,onions,chilli and curry leaves and saute for 2 minutes
4) add the aval, reduce the flame to a simmer before and adding the aval else it would stick to the walls of the pan, cook from now on in a slow flame.
5) add turmeric, salt and stir for another 1 minute
6) add the lemon extract and the coriander and switch off the stove
7) transfer to a serving dish and serve. This is very easy to make but tasty snack/tiffin.
Happy cooking !!Bye for now!!
Now listening to - uruguthay from veyil(music by GV.Prakash)
Current Book - English -The fourth estate by Jeffery Archer ,Tamil - Janani by La.Sa.Ra(mamirtham)
எனக்கு பிடிச்ச, ஆச்சி பண்ற சமையல் இதோ:
1) பிரியானி (வெஜ் & நான்-வெஜ்)
2) கல் தோசை + கருப்பட்டி பாகு
3) பால் சாதம் + ஆச்சி செஞ்ச கூழ் வடகம்+ தேங்காய்-வத்தல் தொகையல்
4) மீன் புட்டு
5) இனிப்பு ஆப்பம்(கருப்பட்டி போட்டது)
6) காய்கறி ஊருகாய்
7) கோழி வறுவல்
8) mutton gravy
9) ரவா கேசரி ...
10) அவல் உப்புமா ...The list is endless...
இதோ ஆச்சியின் mutton gravy ரெசிபி(goes well with steamed rice/chapathi): (vegetarians pls. excuse)
Mutton Gravy (serves 4 )
Ingredients
1) mutton 1/2 kg
2) onion 1 cup peeled and sliced (preferably sambhar vengayam)
3) refined oil - 2 table spoons
4) salt to taste
5) Chilli powder 1 spoonful
6) turmeric powder- 1/4 tablespoon
To grind:
1) 1/4 coconut
2) 1 teaspoon jeera (black)
3) 4-5 numbers cashewnuts
Method:
1) wash and cut mutton into 1/2 inch pieces.
2) Put the pressure cooker on the stove and add the refined oil.
3) add onions and saute till it becomes transparent.
4) add the mutton pieces and stir till all the water from the mutton is dried (takes 2-3 minutes generally).
5) add turmeric, chilli powder,salt and keep stirring till the mutton is coated with the masala and oil .
6) add the paste, mix well for another 1 minute.
7) Add 2 glasses of water (approx 500ml).
6) close the pressure cooker.
7) cook for 4 whistles on high flame, then simmer for 3 minutes and then switch off.
8) Once all the pressure is released, open the cooker and transfer to serving bowl. (In case you find the gravy a litle watery, put it back in the cooker (without the lid) and simmer for 5 minutes.
அவல் உப்புமா
Ingredients:
1) aval(poha) -1 cup
2) onion -1/2 cup peeled and sliced
3) refined oil - 1 table spoon
4) salt to taste
5) 1 spoon lemon extract
6) turmeric powder- 1/4 tablespoon
7) 3 green chillies, sliced
8) curry leaves - few
9) coriander finely chopped 2 spoonfuls
10) saunf (green jeera) - 1/4 spoon
11)mustard(kadugu) - 1/4 spoon
Method:
1) soak the aval in water for 2 minutes. then squeeze the water out and spread out aval on a plate
2) Put the kadai/pan on the stove and add the refined oil
3) add saunf,mustard,,onions,chilli and curry leaves and saute for 2 minutes
4) add the aval, reduce the flame to a simmer before and adding the aval else it would stick to the walls of the pan, cook from now on in a slow flame.
5) add turmeric, salt and stir for another 1 minute
6) add the lemon extract and the coriander and switch off the stove
7) transfer to a serving dish and serve. This is very easy to make but tasty snack/tiffin.
Happy cooking !!Bye for now!!
Now listening to - uruguthay from veyil(music by GV.Prakash)
Current Book - English -The fourth estate by Jeffery Archer ,Tamil - Janani by La.Sa.Ra(mamirtham)
Comments
Will definitely chk' this recipee soon and tell you how it comes.
I like always aval uppuma..with egg also..
@priya- hi dear. how are you doing?katayama solunga epdi irunthathunu.
Anbulla Annan, epdi irukinga? nalla sugam thanay? ungalukum aval upma pidikuma, super! Summa oru changeku samayal kalaiyai include panain en blog la. hope the presentation was good.
@arun - anupchita pochu. blog friendsku seyama vera yaruku seyaporain...
:)
பெங்களூருலே வீடு எங்கேங்க... இந்த week-end வர்றேன், இதே டிஸ்ஸோட் விருந்து வைப்பிங்களா...???
Also pls. put Biryani and Chicken items.
Thanks.
Jaya
thanks for trying out the recipe. sure will try to write more!
hi Ram
Long time no see ?? oru mail thatitu vanga, always welcome!
//அகமதாபாத்துக்கும் ஒரு மட்டன் கிரேவி பார்சல்(கூட பரோட்டா இருந்தாலும் பரவால்லை) // adada, nethu intha commenta parkama poitanay... last night dinner was parotta + mutton gravy! hee hee. Dont worrynext time you come to bangalore, do let me know, we can have a lunch prepared for u exclusively!!
Long time no see ?? oru mail thatitu vanga, always welcome! //
ஏனுங்க.. உங்க மெயில் ஐடி எனக்கு தெரியாதுங்க... இந்த வாரம் ஞாயித்துக்கிழமை வந்துறேன். என்னோட ஐடி :- raam.tamil@gmail.com